Opleiding Agroforestry

Van boom tot euro.

Hoe kun je natuur en landbouw combineren én daar financieel de vruchten van plukken? In de opleiding ‘Agroforestry’ bereiden we je voor hoe je met de aanplant van bomen en struiken een renderend agroforestry-systeem kunt aanleggen. Zo help je niet alleen het milieu een handje, maar ook je portemonnee. Lees hieronder meer over deze opleiding of bekijk direct de mogelijkheden.

Bekijk opties Prijs: leerblok vanaf 20 euro.

 

Introductie

Starten met agroforestry!

Direct aankopen

Agroforestry is een relatief nieuwe term in de landbouw, maar kent al een eeuwenoude historie. Wat het precies is? Deze landbouwtechniek combineert bomen en struiken met akkerbouw, veeteelt of bijvoorbeeld vollegronds groenteteelt. Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw boerderij? Ga aan de slag met deze uitgebreide Agroforestry-opleiding, ontwikkeld in samenwerking met diverse experts uit de agroforestry praktijk.

In de opleiding Agroforestry nemen we je mee in de verschillende agroforestry-mogelijkheden in Nederland. Je leert wat er komt kijken bij een goede opbrengst én krijgt inzicht in de terugverdientijd van je investeringen. We hanteren een praktische insteek zodat je goed voorbereid bent om aan de slag te kunnen: na deze opleiding heb jij die informatie en kennis die nodig is om de eerste stappen te zetten voor je bedrijf.  Ga jij aan de slag met deze mooie combinatie van landbouw en natuur?

Onderwerpen

Wat zit er
in de opleiding?

De opleiding bestaat uit verschillende thema-modules, met daarin een aantal leerblokken. Je kunt de modules of leerblokken ook los volgen.

Module 1: Agroforestry voor boeren uitgelegd
 • Leerblok 1.1
  Wat is agroforestry en wat verstaan we onder houtige gewassen?
 • Leerblok 1.2
  De toegevoegde waarde van agroforestry t.o.v. een monocultuur teeltsysteem
 • Leerblok 1.3
  Verschillende vormen van agroforestry uitgelegd
 • Leerblok 1.4
  Agroforestry in de akkerbouw en/of tuinbouw (silvoarable)
 • Leerblok 1.5
  Agroforestry in de veehouderij (silvopastoraal)
Module 2: Wat levert agroforestry op?
 • Leerblok 2.1
  De waarde van verschillende agroforestry-systemen 
 • Leerblok 2.2
  Afzetmogelijkheden: Is de markt klaar voor agroforestry producten?
 • Leerblok 2.3
  Voorbeelden van agroforestry-systemen en hun mogelijke inkomsten
 • Leerblok 2.4
  De kosten en baten van agroforestry uitgesplitst: een saldoberekening maken.
 • Leerblok 2.5
  Investeringen en terugverdientijd van agroforestry
Module 3: Regels en financiering rond agroforestry
 • Leerblok 3.1
  Introductie wet- en regelgeving rondom agroforestry
 • Leerblok 3.2
  Ruimtelijke ordening bij agroforestry en de omgevingswet
 • Leerblok 3.3
  Wat betekent de herplantplicht voor je agroforestry plannen?
 • Leerblok 3.4
  Bomen op landbouwgrond (agroforestry) in het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB)
 • Leerblok 3.5
  Financierings- en subsidiemogelijkheden voor agroforestry
Module 4: Agroforestry opzetten: je eigen plan maken
 • Leerblok 4.1
  Start met je ontwerpplan: bepaal je uitgangssituatie en functies van je agroforestry-systeem
 • Leerblok 4.2
  Het beplantingsplan: waar op letten bij het kiezen van soorten en variëteiten?
 • Leerblok 4.3
  Naar een agroforestry inrichtings- en beheerplan
 • Leerblok 4.4
  Begeleiding bij het maken van je agroforestry plan
Aanvullend materiaal

Bonus: als je de gehele opleiding volgt krijg je toegang tot een hoop aanvullend materiaal.

We verwijzen je naar andere nuttige kennisbronnen, er is een heuse Agroforestry-podcast, er staan coaches voor je klaar en je gaat mee op een aanvullende praktijkdag. Daarnaast kun je je verdiepen in bonusmateriaal van experts en boeren die aan de opleiding hebben meegewerkt.

 
Jouw gids in de opleiding: Xavier San Giorgi

Wat leer je?

Na deze opleiding weet je…

 • wat agroforestry is, welke verschillende vormen er zijn en welk vorm past bij jouw situatie
 • wat er komt kijken bij het aanleggen van een agroforestry-systeem op jouw boerderij
 • wat de opbrengstpotentie is van agroforestry en naar welke aanpak jouw voorkeur gaat
 • of agroforestry een haalbare en realistische keuze is voor jouw situatie
 • hoe je inspiratie kunt halen uit een nieuw netwerk aan collega-boeren, experts en organisaties die je kunnen helpen bij jouw ambitie op het gebied van agroforestry 

Trailer

Opleiding experts

De opleiding is ontwikkeld in samenwerking met de beste  experts en gidsen, ontmoet ze hieronder.

Xavier San Giorgi

Ontmoet de agroforestry-expert van deze opleiding: Xavier San Giorgi.

Xavier is een ervaren agroforestry-ontwerper met een passie voor landschap en ecologie. Hij werkt al sinds 2012 aan agroforestry-projecten, zowel voor individuele boeren als voor coöperaties.

In de opleiding Agroforestry leer je van Xavier hoe je een agroforestry-ontwerp maakt dat past bij jouw specifieke situatie. Je leert over de verschillende soorten bomen, gewassen en vee die je kunt combineren, en over de planning en uitvoering van een agroforestry-project.

Tijmen Hoogendijk

Maak kennis met de agroforestry-expert van deze opleiding: Tijmen Hoogendijk.

Tijmen is dagelijks bezig met agroforestry-vraagstukken van boeren en was betrokken bij de oprichting en uitrol van Agroforestry Netwerk Nederland. In de Agroforestry-opleiding leer je van de ervaring van zijn netwerk van experts, zowel vanuit Vlaanderen (ILVO) als vanuit het Louis Bolk Instituut.

Dalila & Xavier

Ontmoet je gidsen in deze opleiding: Dalila Sayd en Xavier San Giorgi.

Zij loodsen je door de kennis heen en helpen je de stof tot je te nemen. Dalila is oprichter van Het Eetschap en heeft een grote passie voor voedsel. Gedreven door maatschappelijke uitdagingen zoals inclusie, gezondheid, (sociale) ongelijkheid en het klimaat is ze een geweldige verbinder. Xavier is een agroforestry-ontwerper met jarenlange ervaring en hij deelt zijn opgedane kennis graag met jou.

De opleiding is ontwikkeld in samenwerking met de beste  experts en gidsen, ontmoet ze hieronder.

Onderdelen opleiding

Waartoe krijg je toegang?

Modules en leerblokken

Na aanschaf ontvang je toegang tot het lesportaal. Hier staan de modules en leerblokken van jouw keuze klaar, zodat je kunt leren wanneer en waar jij wilt.

Velddagen

Deze opleiding bevat ook een velddag, waarmee we met andere boeren de praktijk induiken. We gaan op bezoek bij één of meerdere locaties om met elkaar kennis, ervaring en inspiratie rond het thema energie. Zodra een velddag gepland staat, krijg je hiervan een seintje via het lesportaal en e-mail. Vervolgens kun je jezelf aanmelden voor deze dag.

Coaching

De opleiding Agroforestry is ontwikkeld in samenwerking met ervaren experts. Zij staan tijdens de opleiding voor je klaar om je verder te helpen met vragen. Daarnaast zijn er ook een paar coachingmomenten inbegrepen, zodat je precies de ondersteuning krijgt die jij nodig hebt. Voor deze coachingsmomenten, die periodiek gepland worden, kun je jezelf aanmelden via het lesportaal.

Online- en offline community

Leren doe je niet alleen. Door deel te nemen aan de opleiding ontmoet je andere deelnemers: collega-boeren die ook aan de slag willen of zijn met Agroforestry. Ook kom je in verbinding met nieuwe organisaties die waardevol zijn voor jouw plannen. Zo verbreed je via deze opleiding je netwerk én je kennis.

Aanvullend materiaal

Volg je de gehele opleiding, dan krijg je van ons  toegang tot extra materiaal. We verwijzen je naar andere nuttige kennisbronnen, er is een heuse Agroforestry-podcast en er staan videoreportages klaar van een expert en een boer die je meenemen in hun ervaringen met agroforestry op de boerderij.

 
Ontwikkeld in 2023

Opleiding aanschaffen
 

Stel jouw opleiding samen.

Heb je interesse in de complete opleiding Agroforestry, of ben je specifiek nieuwsgierig naar één module? Jij bepaalt welk gedeelte je wilt volgen: voeg het onderdeel simpelweg toe aan je winkelmandje. Hieronder leggen we de diverse opties uit. Na de betaling ontvang je een e-mail met de toegangscode, waarna je direct kunt starten. Meld je vandaag nog aan en ontdek hoe jij agroforestry kunt inzetten op jouw boerderij.

Maak hier je keuze
Wat heb ik nodig voor deze opleiding?

Een goede motivatie, een scherm en internetverbinding. Je volgt de opleiding in je eigen omgeving, waar en wanneer je maar wilt. Het lesportaal is zeer eenvoudig en spreekt voor zich!

Hoe krijg ik toegang?

Maak je keuze voor een opleiding, module, leerblok of abonnement via deze website. Nadat je betaald hebt (via iDeal/Bancontact, overboeking of creditcard) krijg je een e-mail met een toegangscode en link naar de leeromgeving. Na het inloggen staat jouw gekozen onderdeel voor je klaar. 

Hoe lang duurt de opleiding en wanneer kan ik beginnen?

Je kunt direct beginnen na ontvangst van je inloggegevens. Op de website staat bij de onderdelen aangegeven voor welke periode je toegang krijgt. Je kunt zelf bepalen hoelang je over een opleiding doet en natuurlijk hangt dit ook van je eigen tempo af. Ter indicatie: een module zou je in één tot twee avonden moeten kunnen volgen. Een opleiding bestaat uit verschillende modules. Daarnaast investeer je ook tijd in je eigen aanvullende oriëntatie en inspiratie, en het volgen van bijvoorbeeld velddagen en coaching.

Meer weten? Check onze FAQ.

‘Na deze opleiding weet je wat agroforestry is en hoe je ermee aan de slag kunt voor jouw boerderij. En als bonus: een flinke dosis inspiratie van gelijkgestemde boeren.’

Aanbevelingen

Wat zeggen andere deelnemers?

Oogst de toekomst

De vruchten plukken van Agroforestry?

Meld je aan Andere opleidingen

Blijf je
   up-to-date?

Als eerste op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen, opleidingen en activiteiten van De Boeren Academie? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!