Opleiding Energie

Verduurzaam en verdien op energie.

Hoe kun je jouw boerderij verduurzamen én daarbij je winstgevendheid verhogen? In de opleiding ‘Energie’ leren we je over het opwekken en besparen van energie en ga je aan de slag met nieuwe opwekmogelijkheden. Lees hieronder meer over deze opleiding of bekijk direct de mogelijkheden.

Bekijk opties Prijs: leerblok vanaf €20,-

 

Introductie

Energie als verdienmodel!

Direct aankopen

De ontwikkelingen in de energiesector volgen elkaar in hoog tempo op. Het is niet de vraag óf, maar hóe je met energie aan de slag gaat. Tijd om aan de slag te gaan met deze uitgebreide Energie-opleiding, ontwikkeld in samenwerking met de experts van NL Groen.

In de opleiding Energie leren we je over het optimaliseren, genereren en verwaarden van energie op jouw boerderij. Stap voor stap leiden we je in opeenvolgende modules door de verschillende mogelijkheden om jouw boerderij te verduurzamen. In een logische volgorde voor jou als boer, zodat je snel meters kunt maken. Zo bereiden we je voor op energie als verdienmodel – fijn voor de toekomst van je boerderij én voor je portemonnee.

Onderwerpen

Wat zit er
in de opleiding?

De opleiding bestaat uit verschillende thema-modules, met daarin een aantal leerblokken. Je kunt de modules of leerblokken ook los volgen.

Module 1: Meten & energie besparen
 • Leerblok 1.1
  Snel geld verdienen door je energieverbruik te optimaliseren: besparen en opwekken
 • Leerblok 1.2
  De nulmeting: Wat is mijn energieverbruik nu? Data en meetsystemen
 • Leerblok 1.3
  Hoe kan ik nog een stapje verder gaan? Verschillende opwekmogelijkheden
 • Leerblok 1.4
  Zon, wind, biomassa: de opties en het opslaan van deze energie
Module 2: Vormen van energie opwekken
 • Leerblok 2.1
  Wat is het verschil tussen een klein- en grootverbruiker van energie?
 • Leerblok 2.2
  Verschillende typen windmolens, vergunning, wet- en regelgeving
 • Leerblok 2.3
  Zon- en windenergie: een gunstige combinatie
 • Leerblok 2.4
  Biogas: energieproductie en optimaal verwaarden van je mest
Module 3: Energie verwaarden: de boerderij als groene energiecentrale
 • Leerblok 3.1
  Energieopbrengsten maximaliseren door energieproductie en -gebruik te optimaliseren
 • Leerblok 3.2
  Je energieverbruik automatiseren middels een energiemanagementsysteem
 • Leerblok 3.3
  Hoe kun je opgewekte energie terugleveren en wat komt er bij kijken?
 • Leerblok 3.4
  Energie leveren via een energiecoöperatie
 • Leerblok 3.5
  De waarde van Garantie van Oorsprong (GVO) certificaten
Module 4: Regels, randvoorwaarden en financiële zaken
 • Leerblok 4.1
  Energie-investeringen: regels, subsidies, financiering en verzekeren
 • Leerblok 4.2
  Netcongestie: wat is dat en wat betekent het voor je energiebehoefte en -opwekking?
 • Leerblok 4.3
  Netcongestie: hoe kan ik er mee omgaan?
Aanvullend materiaal

Bonus: als je de gehele opleiding volgt krijg je toegang tot een hoop aanvullend materiaal.

We verwijzen je naar andere nuttige kennisbronnen, er is een heuse Energie-podcast, er staan coaches voor je klaar en je gaat mee op een aanvullende praktijkdag. Daarnaast kun je je verdiepen in bonusmateriaal van experts en boeren die aan de opleiding hebben meegewerkt.

 
Jouw gids in de opleiding: Bart van den Broek

Leerdoelen

Na deze opleiding weet je…

 • hoe je snelle energiebesparingen en winsten kunt behalen op je boerderij
 • meer over zon-, wind- en biomassa energiemaatregelen voor jouw boerenbedrijf
 • op welke manier je energie kunt opwekken op jouw boerderij én welke methode goed bij jouw situatie aansluit
 • hoe je met energie geld kunt verdienen en heb je inzicht in de bijbehorende randvoorwaarden
 • met welke regels, voorwaarden en financiële zaken je te maken krijgt als je actief met energie aan de slag gaat
 • hoe je jouw nieuwe netwerk aan collega-boeren, experts en organisaties kunt inzetten bij jouw ambitie op het gebied van energie

Trailer

Opleiding experts

De opleiding is ontwikkeld in samenwerking met de beste Energie-experts en gidsen, ontmoet ze hieronder.

Nick Waltmans

Ontmoet de energie-expert van deze opleiding: Nick Waltmans.

Nick is sinds 2005 actief in de energiebranche en adviseert sinds 2012 vele agrarische ondernemers.

Hij is de drijvende kracht achter diverse energiebedrijven, zoals NL Groen, Full Power Support en Energie van Boeren. Hij deelt zijn enorme kennis over zonnepanelen, windturbines en mestvergisters in deze opleiding.

Sander van der Stelt

Maak kennis met de energie-expert van deze opleiding: Sander van der Stelt.

Met een achtergrond bij netbeheerder Enexis en als energieconsultant is Sander sinds een aantal jaren actief als projectexpert Energie bij ZLTO. In deze opleiding kun je bouwen op zijn ervaring én deel uitmaken van het netwerk dat hij door de jaren heeft opgebouwd op het vlak van energie.

Dalila & Bart

Ontmoet je gidsen in deze opleiding: Dalila Sayd en Bart van den Broek.

Zij loodsen je door de kennis heen en helpen je de stof tot je te nemen. Dalila is oprichter van Het Eetschap en heeft een grote passie voor voedsel. Gedreven door maatschappelijke uitdagingen zoals inclusie, gezondheid, (sociale) ongelijkheid en het klimaat is ze een geweldige verbinder. Bart is al jaren boer op boerderij ‘t Schop in Hilvarenbeek. Een zeer diverse boerderij die met allerlei energie- en duurzaamheidsmaatregelen toewerkt naar klimaatneutraal zijn.

De opleiding is ontwikkeld in samenwerking met de beste Energie-experts en gidsen, ontmoet ze hieronder.

Onderdelen opleiding

 

Waartoe krijg je toegang?

Modules en leerblokken

Na aanschaf ontvang je toegang tot het lesportaal. Hier staan de modules en leerblokken van jouw keuze klaar, zodat je kunt leren wanneer en waar jij wilt.

Velddagen

Deze opleiding bevat ook een velddag, waarmee we met andere boeren de praktijk induiken. We gaan op bezoek bij één of meerdere locaties om met elkaar kennis, ervaring en inspiratie rond het thema energie. Zodra een velddag gepland staat, krijg je hiervan een seintje via het lesportaal en e-mail. Vervolgens kun je jezelf aanmelden voor deze dag.

Coaching

De opleiding Energie is ontwikkeld in samenwerking met ervaren experts. Zij staan tijdens de opleiding voor je klaar om je verder te helpen met vragen. Daarnaast zijn er ook een paar coachingmomenten inbegrepen, zodat je precies de ondersteuning krijgt die jij nodig hebt. Voor deze coachingsmomenten, die periodiek gepland worden, kun je jezelf aanmelden via het lesportaal.

Online- en offline community

Leren doe je niet alleen. Door deel te nemen aan de opleiding ontmoet je andere deelnemers: collega-boeren die ook aan de slag willen of zijn met Energie. Ook kom je in verbinding met nieuwe organisaties die waardevol zijn voor jouw plannen. Zo verbreed je via deze opleiding je netwerk én je kennis.

Aanvullend materiaal

Volg je de gehele opleiding, dan krijg je van ons  toegang tot extra materiaal. We verwijzen je naar andere nuttige kennisbronnen, er is een heuse Energie-podcast en er staan videoreportages klaar van een expert en een boer die je meenemen in hun ervaring in het nemen van energiemaatregelen op de boerderij.

 
Ontwikkeld in 2023

Opleiding aanschaffen

 

 

Stel jouw opleiding samen.

Heb je interesse in de complete opleiding Energie, of ben je specifiek nieuwsgierig naar één module? Jij bepaalt welk gedeelte je wilt volgen: voeg het onderdeel simpelweg toe aan je winkelmandje. Hieronder leggen we de diverse opties uit. Na de betaling ontvang je een e-mail met de toegangscode, waarna je direct kunt starten. Meld je vandaag nog aan en ontdek hoe jij slim bespaart én verdient op energie op jouw boerderij.

Maak hier je keuze
Wat heb ik nodig voor deze opleiding?

Een goede motivatie, een scherm en internetverbinding. Je volgt de opleiding in je eigen omgeving, waar en wanneer je maar wilt. Het lesportaal is zeer eenvoudig en spreekt voor zich!

Hoe krijg ik toegang?

Maak je keuze voor een opleiding, module, leerblok of abonnement via deze website. Nadat je betaald hebt (via iDeal/Bancontact, overboeking of creditcard) krijg je een e-mail met een toegangscode en link naar de leeromgeving. Na het inloggen staat jouw gekozen onderdeel voor je klaar. 

Hoe lang duurt de opleiding en wanneer kan ik beginnen?

Je kunt direct beginnen na ontvangst van je inloggegevens. Op de website staat bij de onderdelen aangegeven voor welke periode je toegang krijgt. Je kunt zelf bepalen hoelang je over een opleiding doet en natuurlijk hangt dit ook van je eigen tempo af. Ter indicatie: een module zou je in één tot twee avonden moeten kunnen volgen. Een opleiding bestaat uit verschillende modules. Daarnaast investeer je ook tijd in je eigen aanvullende oriëntatie en inspiratie, en het volgen van bijvoorbeeld velddagen en coaching.

Meer weten? Check onze FAQ.

‘Na deze opleiding leer je niet alleen over energiemaatregelen toepassen op je erf, maar maak je ook deel uit van een gedreven groep boeren die zich bezighoudt met energie.’

Aanbevelingen

Wat zeggen andere deelnemers?

Oogst de toekomst

Klinkt Energie als de opleiding voor jou?

Meld je aan Andere opleidingen

Blijf je
 up-to-date?

Als eerste op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen, opleidingen en activiteiten van De Boeren Academie? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!