Doe nu mee en ontvang direct de veelgeprezen Veldgids van expert Wim Schippers op je deurmat!

Opleiding Regeneratieve begrazing

Veerkracht terug, verdienmodel omhoog.

Je wilt graag met de natuur werken, inclusief een positief verdienmodel, maar hoe pak je dit nu het beste aan? Wanneer je graag met vee werkt en daarnaast ook groene impact wilt maken, dan is regeneratieve begrazing de spil. Deze opleiding ‘Regeneratieve begrazing’ is de enige Nederlandse opleiding waarin je leert om deze bewezen methode zelf in te zetten. Lees hieronder meer over deze opleiding of bekijk direct de mogelijkheden.

Bekijk opties Prijs: 249 euro.

 

Introductie

Werken met de natuur!

Direct aankopen

Regeneratieve begrazing is een manier van begrazen of beweiden met als doel grazers zo in te zetten dat het hele systeem er veerkrachtiger van wordt; het dier, het ecosysteem & de mens. De potentie van deze begrazing is groot omdat ze positief werkt op de integrale problemen waar we mee te maken hebben, zoals biodiversiteit, weersextremen, dierenwelzijn en een positief verdienmodel. Door regeneratieve begrazing zorg je dat vee op de juiste plek, de juiste tijd en de juiste manier aan het grazen is, zodat het hele systeem veerkrachtiger wordt.

Deze opleiding is ontwikkeld door Sanne Beld, de enige Nederlandse geaccrediteerde Savory professional en tevens boerin. Je ontdekt alle benodigde ecologische kennis, inzichten en een planmethode om jou deze methodiek eigen te maken. Of je nou van plan bent te werken met koeien, schapen, kippen of varkens (of een combinatie); dit werk is de basis waarmee je toewerkt naar een gezonde, levende bodem; wat de basis is van een gezond verdienmodel. Doe jij mee?

Onderwerpen

Wat zit er
in de opleiding?

In de opleiding staan 5 modules voor je klaar met daarbinnen diverse leerblokken.  Je krijgt toegang tot een online lesportaal waar je kan leren van anderen die ook met dit onderwerp aan de slag zijn.

Module 1: Het begin

De onderwerpen die in dit deel aan bod komen zijn:

 • De basis
 • Mijn situatie
 • Waarom de begrazing plannen?
 • Manieren van begrazen
 • Vier sleutelinzichten
 • Jouw Context
Module 2: Begrijp de taal van je land

De onderwerpen die in dit deel aan bod komen zijn:

 • De vier fundamentele ecologische processen
 • Hoe je ze kan herkennen
 • Hoe je ze positief kan beïnvloeden
 • Hoe je ze kan monitoren
Module 3: Begrazing vanuit de plant

Een aantal van de onderwerpen die in dit deel aan bod komen zijn:

 • Begrazing vanuit de plant bezien
 • Fotosynthese
 • Groeistadia
 • Bodem
 • Tijd belangrijker dan aantallen
 • Het resultaat
Module 4: Begrazing vanuit vee perspectief

De onderwerpen die in dit deel aan bod komen zijn:

 • Begrazing vanuit het vee bekeken
 • Paddockpower
 • Vee units
 • Het begrazingsplan maken
Module 5: In de praktijk

Dit is het laatste deel van de opleiding. De onderwerpen die in dit deel aan bod komen zijn:

 • Mobiele afrastering
 • Winter
 • Diersoorten integreren
 • Bomen integreren
 • Verdienmodel & links
Aanvullend materiaal

Bonus: als je de gehele opleiding volgt krijg je toegang tot een hoop aanvullend materiaal.

In het online lesportaal staan een combinatie van werkboeken, opdrachten, video’s en interessante casussen voor je klaar. Naast de cursus krijg je toegang tot de online community waar je ervaringen kan uitwisselen met andere cursisten en betrokken blijft bij de nieuwste ontwikkelingen op dit vlak. Daarnaast kun je mee op een aanvullende praktijkdag!

 
Jouw gids in de opleiding: Sanne Beld

Wat leer je?

Na deze opleiding…

 • weet je hoe je Regeneratieve begrazing inzet. Je leert stap voor stap over ecologische processen, het effect van grazers op planten en hoe je alle verschillende factoren kan verwerken in een praktisch plan.
 • heb je een plan waarmee je zelf deze begrazing kan toepassen. Daarnaast heb je kennis waardoor je bodem, plant en dier voor altijd met andere ogen bekijkt.
 • leer je hoe je met weinig input kan starten terwijl je oogst een hogere waarde krijgt en klanten dit graag van je afnemen.
 • leer je hoe je veerkracht terugbrengt in het natuurlijke systeem en welke middelen je hebt om de ecologische, sociale en economische waarde te verhogen. Ook leer je hoe je zelf van start gaat en krijg je inzicht in je eigen lange termijn doelen.
 • ben je onderdeel van een community waar je kennis kan uitwisselen met collega-boeren, experts en organisaties op het vlak van regeneratieve begrazing.
Opleiding experts

Deze opleiding is extern ontwikkeld en wordt aangeboden in samenwerking met Sanne Beld – Met Natuur Mee.

Sanne Beld

Sanne is geaccrediteerd trainer en jouw gids en expert in deze opleiding.

Na een studie bos- en natuurbeheer is Sanne 10 jaar lang als boswachter bij Staatsbosbeheer actief geweest. Na het zien van de mogelijkheden om natuur en landbouw te combineren is ze zelf boerin geworden. In Haaksbergen houdt ze Lakenvelders, schapen en kippen op natuurgronden. Ze is naar het Amerikaanse Savory Institute gegaan en is nu de enige in Nederland geaccrediteerde Savory trainer. Met deze achtergrond brengt ze een unieke set van skills mee, waar jij met deze opleiding van kunt profiteren.

Allan Savory

Het werk van Allan Savory ligt aan de basis van deze opleiding.

Allan Savory is de grondlegger van 'Holistic Management', waar regeneratieve begrazing een onderdeel van is. Hij is een Zimbabwaanse ecoloog en oprichter van het Savory Institute, bekend om zijn holistische benadering van begrazingstechnieken ter bevordering van landschaps- en biodiversiteitsherstel. Ook het gedachtegoed van Joel Salatin, Amerikaanse boer en bekend om zijn bijdragen aan de regeneratieve landbouwbeweging, is een inspiratiebron van deze opleiding.

Deze opleiding is extern ontwikkeld en wordt aangeboden in samenwerking met Sanne Beld – Met Natuur Mee.

Onderdelen opleiding

Waartoe krijg je toegang?

Modules en leerblokken

Na aanschaf ontvang je toegang tot het lesportaal. Hier staan de modules en leerblokken van jouw keuze klaar, zodat je kunt leren wanneer en waar jij wilt.

Velddagen

Deze opleiding bevat ook een velddag, waarmee we met andere boeren de praktijk induiken. Je kan deze bijeenkomst naar keuze in de lente of in het najaar bijwonen. Zodra een velddag gepland staat, krijg je hiervan een seintje via het lesportaal en e-mail. Vervolgens kun je jezelf aanmelden voor deze dag.

Coaching

De opleiding Regeneratieve begrazing is ontwikkeld door ervaren experts. Zij staan tijdens de opleiding voor je klaar om je verder te helpen met vragen. Daarnaast zijn er ook een paar coachingmomenten inbegrepen, zodat je precies de ondersteuning krijgt die jij nodig hebt. Voor deze coachingsmomenten, die periodiek gepland worden, kun je jezelf aanmelden via het lesportaal.

Online- en offline community

Leren doe je niet alleen. Door deel te nemen aan de opleiding ontmoet je andere deelnemers: collega-boeren die ook aan de slag willen of zijn met Regeneratieve begrazing. In de online community kun je ervaringen uitwisselen met andere cursisten en betrokken blijven bij de nieuwste ontwikkelingen op dit vlak. Ook kom je in verbinding met nieuwe organisaties die waardevol zijn voor jouw plannen. Zo verbreed je via deze opleiding je netwerk én je kennis.

Aanvullend materiaal

Volg je de gehele opleiding, dan krijg je van ons toegang tot extra materiaal. Er staat een combinatie van werkboeken, opdrachten, video’s en interessante casussen voor je klaar. Daarnaast ontvang je de nieuwste planningssheets van Savory zodat je de begrazing nauwkeurig leert plannen. En: als je je nu inschrijft voor de cursus ontvang je gelijk de veelgeprezen veldgids ‘Ontwikkelen van Kruidenrijk grasland’ van Wim Schippers op je deurmat!

 
leercommunity De Boeren Academie
Ontwikkeld in 2024

Opleiding aanschaffen

 

opleiding regeneratieve begrazing

Kies jouw opleiding.

Doe jij mee aan de opleiding Regeneratieve begrazing? Kies dan hier voor de complete opleiding, en maak je keuze uit het pakket mét (meest gekozen) of zonder velddag.

Na de betaling ontvang je van ons een e-mail met de toegangscode, waarna je direct kunt starten. Meld je vandaag nog aan en ontdek hoe jij samen met ons deze methode in kunt zetten op jouw boerderij!

*Aangezien dit een externe opleiding is maakt deze geen onderdeel uit van de abonnementen die we aanbieden.

Maak hier je keuze
Wat heb ik nodig voor deze opleiding?

Een goede motivatie, een scherm en internetverbinding. Je volgt de opleiding in je eigen omgeving, waar en wanneer je maar wilt. Het lesportaal is zeer eenvoudig en spreekt voor zich!

Hoe krijg ik toegang?

Maak je keuze voor een opleiding via deze website. Nadat je betaald hebt (via iDeal/Bancontact, overboeking of creditcard) krijg je een e-mail met een toegangscode en link naar de leeromgeving. Na het inloggen staat jouw gekozen opleiding voor je klaar. 

Hoe lang duurt de opleiding en wanneer kan ik beginnen?

Je kunt direct beginnen na ontvangst van je inloggegevens. Op de website staat bij de onderdelen aangegeven voor welke periode je toegang krijgt. Je kunt zelf bepalen hoelang je over een opleiding doet en natuurlijk hangt dit ook van je eigen tempo af. Ter indicatie: een module zou je in één tot twee avonden moeten kunnen volgen. Een opleiding bestaat uit verschillende modules. Daarnaast investeer je ook tijd in je eigen aanvullende oriëntatie en inspiratie, en het volgen van bijvoorbeeld velddagen en coaching.

Moet je vee en grond hebben om deze cursus te volgen?

Nee, dat hoeft niet. Sommigen gebruiken deze kennis juist voordat ze van start gaan. Anderen zijn al jarenlang op een bepaalde manier aan het begrazen en willen er meer uithalen. Ook doen er mensen mee die er zelf niet praktisch mee bezig gaan maar de kennis willen gebruiken. Er zijn dus hele verschillende uitgangssituaties en dat is prima.

Is dit ook geschikt voor melkvee?

Jazeker. Het werkt bij alle grazers. Op de foto’s staat minder melkvee maar dat neemt niet weg dat het net zo goed werkt bij melkvee.

Meer weten? Check onze FAQ.

‘Vind ook de sleutel naar meer positieve impact door het toepassen van ‘Regeneratieve Begrazing’. Met deze opleiding zet je een beweging in gang met winst voor iedereen!’

Aanbevelingen

Wat zeggen andere deelnemers?

Oogst de toekomst

Ga jij dit seizoen ook grote stappen vooruit maken?

Meld je aan Andere opleidingen

Blijf je
   up-to-date?

Als eerste op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen, opleidingen en activiteiten van De Boeren Academie? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!